Starostka Hronova Hana Nedvědová opustila ODS

 

Převzatý článek z Náchodského deníku. ML

 

Starostka Hronova Hana Nedvědová.

Starostka Hronova Hana Nedvědová. Autor: Jiří Máslo

dnes 06:59

Hronov - Starostka Hronova Hana Nedvědová opustila po téměř 14 letech ODS. V čele radnice působila čtyři volební období. S Nedvědovou pak ODS vyhrála čtyřikrát po sobě hronovské komunální volby. Proč úspěšná starostka z ODS odchází?

 

Nedvědové prý došla trpělivost. Už se nechce podřizovat údajnému diktátu poslankyně Zdeňky Horníkové. „Nešlo to jinak. Nekončící trestání za vlastní názory, iniciativu a vyžadování bezmezné poslušnosti poslankyni Zdeňce Horníkové, již nešlo dál tiše snášet,“ říká. „Je to její svobodné rozhodnutí. Lidé přicházejí, nebo odcházejí. Nevidím v tom nic zvláštního,“ reagovala pro Deník poslankyně Zdeňka Horníková. „Chce jít jinou cestou, naplňovat své principy jinde. Je to její věc,“ dodala.

Podle Hany Nedvědové, je však v okresním sdružení ODS v Náchodě situace vážná. Už sedmým rokem jsou podle ní členové hronovské ODS na „trestné lavici“. Nemohou hájit zájmy města v krajském zastupitelstvu, nemohou se stát delegáty Kongresu ODS. Proč?

Pověstná poslední kapka... 

„Jde o trest. Před sedmi lety jsme se postavili tlaku na prodej Vodovodů a kanalizací Náchod, a. s.  do rukou firmy Veolia. Čas a zkušenosti jiných měst ovšem ukázaly, že jsme udělali dobře. To, že jsem se letos nedostala na krajskou kandidátku ODS  je právě trestem za to, že jsem se proti prodeji VaK Náchod postavila. Zaznělo to i na posledním náchodské sněmu ODS. A to byla ta pověstná poslední kapka! Rozhodla jsem se odejít z ODS,“ dodala.

„Lidé vaši práci ocení tím, že vás buď někam zvolí, a nebo nezvolí,“ oponuje Horníková. „Volby uvnitř ODS jsou tajné, stejně jako v parlamentu, krajském zastupitelstvu, nebo jinde. Každý, kdo chce být zvolen, si musí hlasy získat... Pokud paní Nedvědová hlasy nezískala, měla by se nad tím zamyslet,“ míní.

Podle Nedvědové je však v „náchodské“ ODS vyžadována jen poslušnost a tak se ODS mění ve stádo poslušných oveček. Ty nahrazují schopné a pracovité lidi, kteří stranu v okrese opouštějí. „Nedávno odešel i senátor Petr Pakosta, a to ze stejných důvodů jako já. Říkal svůj názor, dovolil si veřejně vystoupit proti problematickému prodeji náchodského pivovaru,“ vysvětluje. „Moje výhrady, se velmi podobají výhradám paní Nedvědové. Jsem přesvědčen o tom, že její výhrady nejsou jen v osobní rovině, ale i v rovině politické. O situaci v ODS jsme častokrát diskutovali a shodli se na tom, že nejsme spokojeni s jejím současným směřováním.

Je pravdou, že si poslankyně Horníková přivedla řadu svých stoupenců, kteří nemají za úkol přemýšlet ale podporovat ji. Ostatní pak nemají šanci se dostat na volitilená místa kandidátky, nebo na kandidátku vůbec. Zkusí se prosadit jednou, dvakrát a pak z ODS znechuceně odcházejí,“ dodal senátor.

Dva tábory náchodské ODS... 

„Je pravda, že okresní náchodská ODS je rozdělena na dva tábory. Na ty, co s poslankyni Horníkovou „jdou“ a naopak,“ říká Jiří Škop, místopředseda místního sdružení ODS v Polici nad Metují „A je také pravda, že ta „železná“ ruka paní Horníkové je při jednáních přítomna a ovlivňuje děje. Vnímám, že hronovská ODS stojí na opačné straně „barikády“. A vím, že za dobu, co jsem v ODS, se nikdy žádný její kandidát nikam neprosadil. Za naše místní sdružení ODS, ale musím říct, že jsme nikdy nebyli nikým ovlivněni a vždy jsme hlasovali jen podle sebe,“ dodal.

 

Jiří Máslo

Autor: Redakce  Náchodský deník

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode