Převodovky ze Zbečníka pro největší větrné elektrárny světa

 

                                       

 

 

Převodovky pro největší větrné elektrárny světa byly vyrobeny v ČR a mají značku WIKOV

 

V těchto dnech zamířily první dvě dokončené převodovky pro větrné elektrárny s dosud největším průměrem rotoru na světě (140 metrů) z východočeského Hronova do Číny. Česká společnost Wikov MGI je za extrémně krátkou dobu vyvinula, vyrobila a otestovala.

Hronov 20.6.2011 Čeští strojaři se zařadili mezi nejlepší světové firmy v oboru obnovitelných zdrojů, konkrétně větrné energetiky. Hronovský Wikov MGI ze skupiny Wikov Industry totiž právě nyní dokončil a zahájil export prvních dvou odzkoušených prototypů o výkonu 5,5 MW pro čínského zákazníka společnost Dongfang Electric Corporation.  

Zmíněná zařízení jsou součástí kontraktu na 22 kusovou sérii v hodnotě cca 360 milionů Kč podepsaného před rokem. Větrné elektrárny budou následně instalovány v moři (tzv. off shore). Co do průměru vrtule, jde v současnosti o největší vyvíjené stroje. Použít takto velký rotor (přes 140 m) je nutné kvůli nižší průměrné rychlosti větru ve východních a jihovýchodních čínských pobřežních vodách.

 „Od začátku spolupráce s čínským zákazníkem neuplynulo ani 12 měsíců. Za tak pro strojaře rekordně krátkou dobu jsme dokázali vyvinout, vyrobit a pod zátěží otestovat 57 tunové převodovky, které právě dnes expedujeme do Číny,“ uvedl Antonín Růžička generální ředitel Wikov Industry.

„Wikov se tímto výrobkem dostává mezi světové lídry trhu. Takto výkonná převodová zařízení pro větrné elektrárny jsou totiž v současnosti schopni vyrobit pouze čtyři firmy na světě včetně Wikovu. Naše převodovky jsou navíc o 20% lehčí než konkurence.“ dodal Růžička.    

Společně s Wikov MGI se na vývoji podílela především jeho sesterská společnost ORBITAL2. Vývoj převodovek se prováděl v hronovské a pražské designérské kanceláři ORBITAL2. Konstrukční řešení má ORBITAL2 také patentováno. Jeho výjimečnost spočívá v uložení satelitů planetové převodovky na tzv. pružných čepech, což umožňuje přenášet krouticí moment přes 5000 kNm při minimálních rozměrech a hmotnosti zařízení. Zachovává také požadovanou spolehlivost a životnost převodovky. Před samotnou expedicí se uskutečnily rozsáhlé a náročné zátěžové testy přímo ve zkušebně hronovského podniku.

Převodovky byly zabaleny do obrovských dřevěných beden o rozměru 5000x4250x4510 mm. Nejprve poputují kamionem pro nadrozměrnou přepravu do Mělníku. Pak lodí po Labi do Hamburku. Na konci června vyplují z Hamburku směr čínský Shanghai, kde přistanou v polovině srpna. Následně budou v Číně vmontovány do gondol větrných elektráren s listy rotoru o délce 70 m a zhruba v listopadu 2011 budou vyzvednuty do výšky 130 metrů. Zahájení zkušebního provozu je naplánováno na přelom roku 2011/2012.

Celkové investice skupiny Wikov Industry do výzkumu a vývoje nových produktů se ročně pohybují na úrovni cca 50 milionů Kč.

 

 

Wikov MGI vyrábí široký sortiment průmyslových převodovek, např. pro vodní a větrné elektrárny, převodová zařízení pro stavební stroje, lodě a kolejová vozidla nebo průmysl těžby ropy a zemního plynu. K současným nejvýznamnějším zahraničním zákazníkům patří např. GE, Alstom, Siemens, Continental, Scana Volda. Jeho roční tržby se pohybují na úrovni cca 1,5 mld. Kč. Zaměstnává 430 lidí. V letech 2007-2010 investoval do nové výrobní haly a strojního vybavení více než 1 mld.CZK.


Wikov Industry je tradičním (výroba v Hronově byla zahájena v roce 1884, v Plzni v roce 1921) a největším výrobcem průmyslových převodovek a převodových zařízení v ČR. Strojírenská skupina Wikov Industry se ve své současné podobě začala na trhu etablovat v roce 2002. Mimo Wikov MGI a.s. do ní patří ještě plzeňská Wikov Gear s.r.o. (taktéž výrobce průmyslových převodovek a ozubených kol) a  královéhradecký Wikov Wind a.s. (výroba kompletních větrných elektráren). Pro design a konstrukci svých výrobků (převodovek) skupina využívá další své společnosti ORBITAL2.  Všechny tyto firmy ovládá mateřská společnost Wikov Industry a.s. Celá skupina Wikov Industry v současnosti zaměstnává téměř 650 lidí.

 

 Fotografie

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode